torsdag 14 juni 2012

Dags att höja rösten

Pappa Bush ser inte ateister som amerikanska medborgare.
I en intervju inför presidentvalet 1988 fick republikanernas presidentkandidat George Bush en fråga om att han väl ändå måste anse att ateister har rätt till samma medborgerliga rättigheter som de troende:

- No, I don't know that atheists should be considered as citizens, nor should they be considered patriots. This is one nation under God.

Förutom att det strider totalt mot de Förenta Staternas First Amendment strider det överhuvudtaget mot ett mänskligt synsätt och sunda värderingar. Det hindrade dock inte att han valdes till USA:s president några månader senare.

Det kan tyckas märkligt, men det är så det fungerar i det första landet i världen som grundades med religionsfrihet som en av sina grundstolpar. I en undersökning i USA 1999 ställdes frågan ifall man kunde tänka sig rösta på en i övrigt väl kvalificerad presidentkandidat som var:
Kvinna - 95% kunde tänka sig det.
Katolik - 94% tyckte det gick an.
Jude - 92%
Svart - 92%
Mormon - 79%
Homosexuell - 79%
Ateist - 49%
Man hade hoppats att något hade ändrats till det bättre under de år sedan undersökningen gjordes. Det har det inte. det har blivit värre. Att som presidentkandidat kalla sig ateist i USA idag är detsamma som att begå politiskt självmord. Att däremot tillhöra mormonkyrkan och därmed bl.a. tro att Jesus visade sig hos Nordamerikas indianer och att mörkhyade människor bär på en förbannelse från gud, det går finfint. Det finns en stor risk att nästa amerikanska president blir en mormon som tror på dessa bisarra vanföreställningar.

Därför är det viktigare än någonsin att lägga undan det där tabuet att diskutera, ifrågasätta och angripa människors religiösa föreställningar. Viktigare än någonsin att vi blottlägger religionens orimliga, skadliga och ödesdigra inverkan och ateismens logiska, förnuftiga och humanistiska värden.



1 kommentar:

Magnus Kindblom sa...

Bra!